به گزارش شهرآرانیوز، گاهی موقعیتهای مختلفی در زندگی پیش میآید که ما را خوشحال یا اندوهگین میکند. در شادیها که حالمان خوب است و انرژی مثبتِ این حال خوب را به دیگران هم منتقل میکنیم، ولی در ناراحتیها که اغلب منزوی، رنجور و دل شکسته هستیم، نیاز داریم کسانی کنارمان بمانند، حتی کسانی که نسبت خانوادگی یا صمیمیت زیادی با ما ندارند، ولی به خاطر شرایطی مانند همسایگی و همکاری، بیش از اعضای خانواده با هم چشم در چشم میشویم و میتوانند بیشتر هوایمان را داشته باشند.
حتما برای بیشتر افراد شرایط دشواری در طول زندگی به وجود آمده است که در پی آن ضربههای روحی سنگینی را متحمل شده اند، شرایطی که انتظار داریم با همه همراهیهای خانواده و خویشان بازهم توجههای بیشتری برای خود بخریم. همدلی از سوی همسایگان یکی از همین انتظارهاست که در ادامه بیشتر به آن میپردازیم.
کم شدن درآمد و به وجود آمدن مشکلات مالی به هر دلیلی و تأثیر آن بر وضعیت معیشتی خانواده، ناخواسته بر روحیه افراد تأثیر منفی میگذارد و استرسهای زیادی را به آنها تحمیل میکند. مشکلات مالی و مقدار بدهی افراد نه تنها سلامت جسمی و روانی شان را به خطر میاندازد که شاخصی برای سنجش وضعیت روانی هم محسوب میشود.
اگر در همسایگی تان کسی را دارید که احساس میکنید از این نظر در تنگناست بکوشید با شنیدن صحبت هایش با او همدلی کنید. اگر شرایطی دارید که میتوانید از نظر مالی به او کمک کنید، مبلغی را قرض بدهید یا از موقعیت و آبروی خود مایه بگذارید و از طلبکارانش فرصت بخواهید. خلاصه اینکه طوری با او رفتار کنید که در بحبوحه مشکلات مالی، نگرانیهای دیگری مانند هجوم افکار و احساسات منفی، زندگی روزمره اش را مختل نکند.
بروز بیماریهای سخت، پیامدهای دردناکی برای افراد دارد. در ابتدا پذیرش و تحمل بیماری، روحیه را تضعیف میکند و در صورت بستری شدن در بیمارستان سبب میشود فرد از فعالیتهای روزانه و شغلی بازبماند و از خانواده و افراد مورد حمایت دور شود. اگر در همسایگی تان فردی است که دچار بیماری شده جویای احوالش باشید.
بیماریهای سخت، تأثیر روحی سنگینی دارند. اگر احساس میکنید بیماری جسمی فردی که در همسایگی شماست بر سلامت روانش نیز اثر منفی گذاشته است و به حمایت روحی بیشتری نیاز دارد، میتوانید به همسایه تان پیشنهاد دهید به مشاوره برود و در این باره بیشتر با او صحبت کنید.
مشاوران و متخصصان میتوانند به بیماران راهنماییهای درخوری بدهند. همچنین تا جایی که برایتان ممکن است در امور درمان پیگیر کارش باشید و اگر پزشک معتبری میشناسید که فرایند درمان را تسریع میبخشد به او معرفی کنید. در این طور مواقع نیازهای مالی هم بخشی از دغدغه فرد بیمار است، سعی کنید با همکاری دیگر همسایهها و با حفظ آبرو در زمینه تأمین هزینههای دارو و درمان هم با او همراهی کنید. افزون بر این تعداد زیادی مؤسسات خیریه و سازمانها برای حمایت از بیماران دیر درمان پذیر و سخت راه اندازی شده اند که میتوانید آنها را هم معرفی کنید.
طلاق آسیبهای فراوانی را بر زن و مرد تحمیل میکند که آثار آن تا سالها ادامه دارد. یکی از جدیترین آثار منفی طلاق روی هر دو طرف به ویژه در ابتدای جدایی، ترس از تنها شدن است. داشتن احساس گناه، بروز افسردگی، پایین آمدن اعتماد به نفس از دیگر پیامدهای این اتفاق تلخ است. اگر متوجه شدید همسایه تان از این واقعه تلخ، رنج میبرد سعی کنید برایش شنونده خوبی باشید.
اجازه دهید بداند که شما پیگیر حالش هستید. سعی کنید بدون ورود به حریم خصوصی اش، دل نگرانی هایش را بشنوید. افزون بر اینها بهتر است مانند گذشته محترمانه با او رفتار کنید و نا امنی روانی را برای فرزندانش ایجاد نکنید، زیرا وقتی برای یک زوج جدایی اتفاق میافتد برخی افراد از سر ناآگاهی از واژههایی مانند مطلقه و بیوه استفاده میکنند که اعتماد به نفس فرد را از او میگیرند.
بیکاری و به دنبال آن نداشتن کار مفیدی برای انجام دادن در افراد افسردگی، رخوت و بی تحرکی میآورد. نگرانی مداوم برای پیدا کردن کار و مدیریت هزینههای روزمره زندگی میتواند به اختلال در خواب هم بینجامد. بیکاری با استرس زیادی همراه است. اضطراب ناشی از پیدا کردن کار و احساس گناه ناشی از پیدا نکردن آن، به استرس روحی میافزاید.
بیکاری نه تنها جایگاه حرفهای فرد را تحت تأثیر قرار میدهد، بلکه بر روابط شخصی او نیز تأثیر میگذارد. در صورتی که آگاه هستید در همسایگی شما فردی از بیکاری در تنگناست، به او بی تفاوت نباشید. اگر خودتان کارفرما هستید سعی کنید در محل کارتان جایی برای او باز کنید و در غیر این صورت به کسی که میشناسید معرفی اش کنید. گاهی هم برای به کارگیری فردی نیاز به ضمانت فرد معتبر است، اگر شرایطش را دارید با توجه به شناختی که از او پیدا کرده اید این ضمانت را به عهده بگیرید.
تنهایی، در اثر جدایی و سالمندی یا تحصیل، شغل و انتخابهایی از این دست است. تصور عموم بر این است که تنهایی فقط بر روح و روان انسان تأثیر میگذارد، ولی واقعیت این است به همان اندازه که تنهایی بر سلامت روحی اثر میگذارد، بر جسم هم تأثیر منفی دارد. همان طور که وقتی خودمان احساس تنهایی میکنیم نیاز داریم با دوستی ارتباط برقرار کنیم، بهتر است این نیاز را برای همسایگانمان نیز برآورده کنیم.
برای نمونه اگر خانم سالمندی همسایه تان است، میتوانید نقش دختر یا عروس را برای او بازی و تنهایی اش را پر کنید. در این طور شرایط لازم است احوال پرس همسایه تان باشید و هر زمان که برایتان ممکن است با خرید، بردن غذا، هدیه دادن، تبریک گفتن اعیاد و ... جای کسی را که ترکش کرده یا از دست داده است برایش پر کنید.
بیماریهای همه گیر مانند ویروس کرونا، ناخواسته ترس و دلهره و سخت گیریهای بهداشتی در افراد به وجود میآورد که همه اینها میتواند سبب دل خوری و ناراحتی هم بشود. در این همزیستی بیش از هر زمان دیگری با نیازهای گوناگون دیگران روبه رو میشویم؛ بنابراین بهتر است مراعات ویژهای داشته باشید به خصوص برای کودکان که در حال حاضر به تحمل و رواداری ما نیاز دارند.
برای نمونه اگر در چنین شرایطی همه همسایهها اصول بهداشتی را در ساختمان رعایت نکردند، از آنها عصبانی نشوید و برخورد تندی با آنها نداشته باشید. بهتر است با رفتار درست خودتان و چسباندن برخی نوشتهها در تابلو اعلانات ساختمان سعی کنید قوانین و مقررات را با حفظ آرامش به همسایگان گوشزد کنید.
اندوه پس از وقوع یک حادثه دردناک یا آسیب زا، مانند مرگ عزیزان، احساس طبیعی است که ممکن است زندگی افراد را دچار اختلال زیادی کند. معمولا فقدان کسی که دوستش داریم ضربههای سنگینی به روحیه ما وارد میکند و پیامدهایی مانند بی خوابی، بی انگیزگی و از کار افتادگی، درد و ناراحتیهای جسمی و مختل شدن فعالیتهای روزمره را به دنبال دارد. اگر در همسایگی تان کسی را سراغ دارید که دچار اندوه از دست دادن عزیزی است ابتدا سعی کنید با شرکت کردن در مراسم عزاداری با او و وابستگانش همدردی کنید.
همچنین اگر برایتان مقدور است گوشهای از کارهایش را به عهده بگیرید، مانند هماهنگ کردن مسجد، خرید یا هر کمکی که در برگزاری بخشی از مراسم به کارش میآید. از طرفی معمولا افرادی که دچار سوگ میشوند نسبت به غذا بی میل اند، سعی کنید در روزهای ابتدایی با فرستادن غذا یا کمک در تهیه غذا نشان دهید که حواستان به همسایه تان هست و مراقب حالش هستید. به ویژه اگر همسایه تان فردی ناتوان، سالمند یا تنهاست بیشتر در کنارش باشید.
فردی که به دلیل حوادث غیرمترقبه و خاص یکی از اعضای خانواده اش را از دست داده یا بخشی از خانه و محل کارش آسیب دیده و متحمل خسارت شده است بیش از هر کمکی به حمایتهای روانی و اجتماعی نیاز دارد. برای نمونه در سیل اردیبهشت مشهد که خسارتهای جبران ناپذیری به برخی محلات وارد آمد، شاهد همدردی عمیق قشرهای مختلف جامعه با آسیب دیدگان بودیم. اگر همسایه شما هم جزو افرادی است که از حوادث غیرمترقبه آسیب دیده است، در مرحله نخست با امدادرسانی به یاری او بشتابید.
در همین سیل گذشته، خیلیها با هر وسیله و توانی که در اختیار داشتند، سعی کردند آب سیل و گل و لای را از خانه مردم خارج کنند و پس از آن با دعوت از آسیب دیدگان به خانه هایشان، شستن فرشها و تعمیر وسایل از آنها حمایت کردند. در چنین شرایطی برای همدردی با همسایه تان و بهبود اوضاع زندگی اش بهتر است هر کاری را که از دستتان برمی آید از شنیدن درددل هایشان تا قرض دادن مبلغی برای سروسامان دادن امور انجام دهید.
همدلی، مهارتی است که میتوانید آن را یاد بگیرید و تقویت کنید. اگر میخواهید مهارتهای همدلی را در خود تقویت کنید، چند توصیه را جدی بگیرید: